Ruth LIfecoach


Wist je dat kennis je inspireert en positieve veranderingen brengt in jouw brein?

Zoek vooral naar info die jou aanspreekt, volg hierbij je intuïtie!

door Ruth Lifecoach 03 jun., 2023
Doorheen mijn ervaring als coach merk ik dat het verschil vaak ligt bij hoe je het bekijkt en beleeft. Mensen kunnen het leven dus vanuit een half vol glas of een half leeg glas principe bekijken. Het half vol principe is een optimistischere kijk op de ervaringen in het leven, het half leeg principe bevat een pessimistischere kijk op het leven. Een half vol glas gedachte geeft je ademruimte, minder stress, het idee dat er altijd iets positief aan gekoppeld is en een dankbaar gevoel. Een half leeg glas gedachte geeft je een gebrek aan ademruimte, meer stress, het idee dat er altijd iets negatief aan gekoppeld is en een ondankbaar gevoel. Wel, wat maakt het verschil bij jou nu? Jij als mens bezit een emotioneel vermogen die altijd actief is, het stopt nooit, ook niet wanneer je slaapt. Hoe je iets bekijkt en beleeft, bepaalt hoeveel spanning jouw emotioneel vermogen opneemt. Jouw emotioneel vermogen is gekoppeld aan je zenuwstelsel en je hersenen, die op zich met al je organen en stelsels in verbinding staat. Beleef je het glas halfvol dan ondervindt je emotioneel vermogen minder spanning alsook jouw zenuwstelsel, hersenen en de rest van jouw lichaam. Voordeel: de processen kunnen ongestoord hun gang gaan. Als je het leven vaak vanuit een glas vol principe bekijkt, wordt jouw gezondheid beter beschermd doordat het lichaam alles mooi kan bolwerken. Ook mentaal blijf je veerkrachtiger. Beleef je het glas halfleeg dan ondervindt je emotioneel vermogen meer spanning alsook jouw zenuwstelsel, hersenen en de rest van jouw lichaam. Nadeel: door die spanning moet jouw lichaam harden gaan werken want hierdoor komt je lichaam vaker in een stressreactie terecht en eist dit energie op. Ook mentaal weegt dit zwaarder en ben je minder veerkrachtig. Als je het leven vaak vanuit een half leeg glas principe bekijkt, wordt jouw gezondheid meer bedreigd want naast de opmerkelijke mogelijkheden van je lichaam kent het ook zijn grenzen en zal het gebreken beginnen vertonen. Deze kunnen zich onmiddellijk uiten door bv maaglast of hoofdpijn, en de gebreken kunnen zich ook op latere tijdstippen kenbaar maken, bv chronische pijn, ziekte. Hoe je de ervaringen en uitdagingen in jouw leven dus bekijkt, maakt wel een groot verschil voor jouw mentale en lichamelijke gezondheid. Wil je beter voor jezelf zorgen, maak dan werk van jouw half vol gedachten en bekijk het leven meer als niet vanzelfsprekend, wees verwonderd en bewonder. Laat je nog meer inspireren door de andere blogs!
door Ruth Lifecoach 19 feb., 2023
Heb jij dat nooit, een verdwaald gevoel… Er bestaan zoveel keuzes in dit leven dat je door het bos de bomen (even) niet meer kan zien. Waarom al die keuze en soms zelfs ook keuzestress? Is de wereld dan soms niet het bos waar je de bomen niet kan doorzien? We worden allemaal geboren met eigenschappen en capaciteiten. Daarnaast heb je de wereld…die altijd maar gekker lijkt te worden. Wie wil ik zijn in de veel te materialistische wereld? Waar vind ik mijn natuur terug? Wie ziet mij en wie ziet mij niet? Het bos….de bomen…verdwaald…of doelbewust en met een vechtlust om te tonen wie je echt bent? Onze natuurlijke behoeften blijven hetzelfde ook al is de wereld meer en meer materialistisch. Je wordt niet gelukkig van een baksteen in je maag maar wel van wie er in jouw bakstenen huis woont, wanneer je jou er vrijuit mag ontplooien en erkend, geliefd en geborgen voelt. Dan pas kan de baksteen emotioneel waarde krijgen. Dus als je jou verdwaald voelt dan mis je invulling van jouw natuurlijke behoeften. Aan jou om dan aan te voelen wat je nodig hebt om je emotionele behoeften in te vullen. Kijk dus doorheen het materialisme (bos) en zie jezelf, je eigenschappen en capaciteiten (bomen). Durf jezelf te zijn en volg je natuurlijke drang naar nieuwsgierigheid en vrije ontplooiing! Omring je door mensen die je respecteren, je graag zien en jou appreciëren voor wie je bent en waar je jou innerlijk veilig bij voelt! En als je jou soms eens verdwaald voelt in deze gekke overbevolkte wereld, weet dat dit normaal is en dat je jou kwetsbaar mag voelen want dat zijn we allemaal.
door Ruth Lifecoach 06 nov., 2022
Geduld is een schone deugd… Maar hoeveel geduld hebben we in het leven? Hoe vaak verliezen we ons geduld niet? Door een tekort aan geduld verliezen we vaak de moed en willen we alles gaan bedwingen. Geduld kweken is een levensles voor iedereen. Geduld heeft zijn doel en soms kan je niet anders dan een weg van geduld bewandelen vooraleer er iets opklaart of duidelijk wordt. Dingen willen forceren, werkt dikwijls averechts. Ongeduld leidt tot mistevredenheid, frustraties en spanningen. Gebrek aan geduld doet sommigen zelf stil staan in het leven waardoor ze nog maar weinig ondernemen. In de niet vanzelfsprekendheid van het leven is geduld een standaard waar we niet omheen kunnen. Het leven gaat om waardevolle elementen die je niet zo maar kan veranderen. Alles beïnvloedt elkaar en verandering zie je pas met de tijd. Geduld bevat een grote portie kracht, moed en doorzetting. Door geduld te hebben, geef je het leven de kans zich te ontplooien. Evolutie is een samenloop van verschillende invloeden die een uitkomst tonen. Om geduld te kweken heb je een ruimere kijk nodig op het leven. Wanneer het lijkt niets te kunnen doen, is jouw impact wel degelijk groter dan je denkt. Jouw invloed op de situatie maakt ook het verschil, dus hoe je naar de situatie kijkt is belangrijk! Blijf dus trouw aan jezelf en streef jouw waarden steeds na, maar laat ook los wat je op dat moment niet kunt veranderen. Heb meerdere doelen in het leven zodat je jouw focus kan verleggen wanneer de situatie je te veel wordt. Zet emotioneel een stapje achteruit en laat alles gewoon eens zijn beloop gaan. Focus je meer op het hier en nu en kies bewust om je gedachten eens op andere dingen te richten. Loslaten van ongeduld en verwachtingen creëert ademruimte. Wanneer je iets niet kan forceren is geduld kweken de beste optie. Ongeduld is energievretend en verblindend. Geduld geeft je ruimte voor andere waardevolle dingen in het leven en door je te focussen op meer in het leven zal de situatie die geduld vraagt minder doorwegen. En met de tijd klaart een situatie op, zie je dat geduld een schone deugd is en ben je hopelijk trots op wat je intussen tijd allemaal verwezenlijkt hebt.
door Ruth Lifecoach 29 sep., 2022
Ik kan uit ervaring zeggen dat ik me al te lang aan plan A heb gehouden in het leven en hierdoor lang heb vastgezeten in situaties die me geen meerwaarde meer bij brachten. In tegendeel ik worstelde met mijn gevoel, ik weigerde te luisteren naar mijn intuïtie en ik negeerde mijn innerlijke strijd door te veel te relativeren. “ Het gaat wel beteren, dit hoort zo te zijn.” Mijn vermogen me aan te passen in een situatie leidde er toe dat ik mezelf op den duur niet meer was en leefde in dienst van anderen om de schijn hoog te houden. Toen ik ging studeren op mijn dertigste veranderende mijn zienswijze. Ik durfde na te denken over plan B en ik ervaarde dat ik meer kon dan ik dacht. Mijn eigenwaarde, zelfgeloof en zelfvertrouwen groeiden door mezelf terug uit te dagen en nieuwe mensen te ontmoeten. Mijn leven is hierdoor veel waardevoller geworden en ik ben enorm trots op wat ik al bereikt heb in het leven. Daarom is het ook mijn doel om anderen uit hun schulp te krijgen! Durf na te denken over een plan B en misschien ook een plan C. Laat ideeën groeien zonder jezelf te forceren en als je er klaar voor bent, durf dan ook het plan aan te gaan. Laat je niet ontmoedigen door maatschappelijke ideeën, kijk vooral naar wat jij nodig hebt om geluk te ervaren. Jouw intuïtie is je innerlijke GPS die je veel te vertellen heeft, durf er naar te luisteren, analyseer en reflecteer er over. Emotioneel of affectief vermogen heeft als doel je boodschappen bij te brengen. Je intuïtie past bij wie jij echt bent en weet wat jij echt nodig hebt. Elke mens is bewust of onbewust op zoek naar zich goed in z’n vel voelen, bezit een nieuwsgierige drang om te weten te komen wat de wereld je te bieden heeft om innerlijk geluk en voldoening te ervaren. Alleen jij weet wat je echt nodig hebt! Leer jezelf dus heel goed kennen en luister naar je intuïtie want die zal jou nooit teleurstellen. Zie het leven als een kans om jezelf te ontplooien als uniek individu. Zorg dat je op het einde van je leven geen spijt hebt van wat je niet ondernomen hebt in je leven. Wat als…is hierbij een analyse die je kan doen nadenken over de positieve of negatieve gevolgen van het al dan niet aangaan van plan A/B/C. Heb je hulp nodig bij je analyse dan help ik je graag! Veel succes op je levenspad en met je zelfontplooiing!
door Ruth Lifecoach 30 aug., 2022
Angst heeft wel degelijk zijn nut bewezen, het is een alarmsysteem die je alert maakt voor gevaar. Zonder die functie zouden we onbevreesd zijn en veel schade oplopen. Angst evolueerde weliswaar mee met de mens, het is zo simpel niet meer als in de oertijd. We leven zo gemoderniseerd en ondervinden allemaal maatschappelijke druk en worden emotioneel geraakt. We zijn vaak ver verwijderd van onze natuur. Angst kan je hierdoor overspoelen, zodanig dat je jouw leven niet meer voluit leeft. Doordat we gevoelige wezens zijn, kan angst onder onze huid kruipen, angst kan zo overheersend worden dat we maar weinig meer durven ondernemen. We blijven dan het liefst in onze comfort zone, zo wordt het een vicieuze cirkel waar je in lijkt vast te zitten. Overheersende angst brengt veel stress met zich mee en dat brengt extra belasting op lichamelijk, mentaal, sociaal en spiritueel vlak. Angst wordt dan niet alleen een rem maar ook risico op meer negatieve effecten op de vier vlakken van het holistische mensbeeld. Overheersende angst… … eist meer energie waardoor bepaalde lichamelijke functies gaan falen met aanhoudende klachten tot gevolg en in latere fase chronische ziekte. … neemt veel mentale plek in zodat je blijft ‘in the box’ denken, er kunnen dus amper nieuwe ideeën doorstromen. … doet je isoleren en ontneemt je kansen om je sociaal verder te ontplooien. … ontneemt je zingeving en verbondenheid met het leven. Stel je dus eens de vraag als al die angst de moeite waard is! Stel je ook eens de vraag… Wat als ik mijn angsten verder laat overheersen en in mijn comfortzone blijf? Wat als ik mijn angsten overwin door out of the box te beginnen denken? Met welke overtuigingen en gewoonten stel jij je tevreden in het leven? Laat jij angst de bovenhand nemen en heb je een schot onder je kont nodig? Elke uitdaging brengt ongemak en angst met zich mee, dat is normaal maar als je de uitdaging niet aangaat dan blijf je stilstaan. En wat als de stilstand je zoveel positieve ervaringen afneemt in het leven….kan je er mee leven voor de rest van je leven? Angst is dus normaal, kan een tijdelijke of blijvende valkuil zijn, angst moet je dus overwinnen. Wees eerlijk naar de angst toe, reflecteer over het nut en de essentie van je angst en spreek jezelf moed toe. Emoties en ook angst zijn belevingen, je bent ze dus niet, je ervaart ze, probeer er emotioneel afstand van te nemen. Dus neem eens een stap in de goede richting! Bewust ademhalen op moeilijke momenten helpt echt, het kalmeert jouw zenuwstelsel. Daarbij helpt bewust ademen je zelfcontrole ondersteunen. Door angsten te overwinnen, groeit je veerkracht, je eigenwaarde en je zin in het leven. Ik geloof in jouw mogelijkheden, hopelijk jij ook!
door Ruth Lifecoach 30 jul., 2022
Emotionele valkuilen bestaan bij iedereen! De oorzaak… we zijn emotioneel beïnvloedbaar, we worden geïnspireerd of gemanipuleerd. Elke mens is een affectief of emotioneel wezen, samen met je zelfherkenning en je bewustzijn ben je emotioneel sterk beïnvloedbaar. Valkuilen horen bij het leven, ze doen je ondervinden dat er iets uit balans is. Gevoelsmatig weet je dat er iets niet goed is, dit erkennen is de eerste stap in je valkuilen leren herkennen.  Er zijn universele en persoonsgebonden valkuilen. Neem nu een universele valkuil, iedereen heeft de uitdaging trouw te blijven aan zichzelf in het leven. Hoe komt het dan dat we dit niet altijd kunnen? Stel je maar eens de vraag hoe goed je jezelf kent en hoe bewust je ernaar leeft? En ook…wanneer kan je gemakkelijk trouw blijven aan jezelf en wanneer niet? Trouw kunnen blijven aan jezelf hangt sterk af van hoe goed je in je vel zit, de mate van je zelfvertrouwen en jouw betekenis van leven. Persoonsgebonden valkuilen passen bij je persoonlijkheid, wie gevoelig is kan overgevoelig worden, wie houdt van controle houden kan een control freak worden ,een punctuele eigenschap kan leiden tot perfectionisme, wie zorgzaam is kan over zorgzaam worden en zichzelf verwaarlozen, enz… Welke valkuil het ook is, ze daagt je uit tot meer zelfkennis en bewuster leven! Je hebt als mens vermogens die je hierbij helpen: - Zelfherkenning - Bewustzijn - Affectieve of emotionele beleving - Vermogen tot taal We zijn het enige zoogdier die zichzelf herkent in de spiegel, dit maakt ons fragieler. Ons bewustzijn doet ons beseffen dat we leven en hierdoor kan onze bewustwording ook groeien. Onze affecten/emoties geven ons de kans het leven te ‘beleven’ en hebben als doel ons boodschappen bij te brengen. Als mens spreken we een taal, hierdoor kunnen we ons uitdrukken en kennis doorgeven. En met onze taal kunnen we reflecteren over wat er in ons leeft naar onszelf en/of naar anderen toe. Hoe je in de spiegel kijkt naar jezelf is belangrijk! Alles start met je eigenwaarde en jezelf de kans geven om je te ontplooien in dit leven. Valkuilen horen bij het leven, het is dus normaal dat je in je leven emotionele valkuilen ondervindt en ze dagen je uit om emotionele levenslessen onder de knie te krijgen. Als je dus in een valkuil trapt, brengt dit bewustwording met zich mee en kan je hiermee aan de slag gaan om jezelf emotioneel minder beïnvloedbaar te maken. Zie ze dus als een normale uitdaging van het leven, wees mild voor jezelf en ga aan de slag om je weerbaarder te maken door jezelf beter te leren kennen, bewuster te leven en te reflecteren over je valkuilen. #zelfkennisishetbeginvanallewijsheid #debelangrijksterelatieinjelevenisdiemetjezelf
door Ruth Lifecoach 22 jun., 2022
Mentale gezondheid… wat is dat eigenlijk… een heel ruim begrip die te maken heeft met jouw denk-, voel- en verwerkingswereld. Je bent je bewust van jezelf en van de wereld rondom jou. Jouw mentale wereld heeft iets zweverigs, iets onvast en oneindig groot. Je kan je er jezelf eindeloos in verliezen en je kan er ook vat op krijgen door de controle over te nemen. Mentaal gezond zijn betekent dat je veerkrachtig bent tegenover de uitdagingen van het leven. Ondanks tegenslagen weet je hoe te balanceren zodat je de controle blijft houden en trouw blijft aan jezelf. De controle blijven houden is belangrijker dan je denkt! Het is voor elke mens een uitdagend noodzakelijk levenswerk om de mentale en fysieke gezondheid te bewaken. Jouw denken, voelen en zijn hangt vast aan je lichaam en geest. Deze worden continu beïnvloed, positieve invloeden brengen stabiliteit en vormen goede evoluties, negatieve invloeden brengen labiliteit en gebreken. Wat er in jou leeft heeft een directe invloed op jouw hersenen en jouw zenuwstelsel. En deze hebben ook invloed op alle mentale en lichamelijke functies. Het is een onlosmakelijk proces. Het proces kan veel aan en doet alles magnifiek verlopen zodat jouw lichaam en geest alle taken kunnen uitvoeren die noodzakelijk zijn. De energie die het systeem draaiende houdt, wordt continu herverdeeld naar de noden die je lichaam en geest hebben. Door middel van boodschapstoffen en hormonen worden er opdrachten doorgegeven en worden er acties uitgevoerd. Nu, stabiliteit zorgt er voor dat alles goed kan verlopen, en een korte stressreactie zal het systeem heus niet uit balans brengen. Stressreacties zijn normaal in het leven. Het probleem duikt op wanneer stress de bovenhand neemt en stress onvoldoende verwerkt wordt. Stress… … is een reactie op prikkels die van binnenin en/of buitenaf jouw mentale wereld binnen komen. … brengt jou in verhoogde paraatheid om tot actie te komen. … is een noodzakelijke tijdelijke herverdeling van energie. … doet je hart sneller slaan, je ademhaling versnellen en maakt je alerter. Aanhoudende stress… … is een mentale overprikkeling. … eist heel veel energie op. … creëert energietekorten in noodzakelijk processen die je lichaam moet uit te voeren om je lichamelijke functies en gezondheid in stand te houden. … tast je mentale gezondheid aan. ... creëert lichamelijke klachten en ziekte. … maakt je onzekerder. … creëert angsten. … doet je eigenwaarde dalen. Eerste stappen naar meer controle: 1. Word je bewuster van jouw mentale wereld en vraag jou eens goed af waarom je zoveel stress hebt. Wees heel eerlijk naar jezelf toe en veroordeel jezelf niet. 2. Reflecteer naar jezelf en/of iemand waar je jou goed bij voelt. 3. Breng jouw stress in beeld, schrijf eens op wat jou doet stressen. 4. Sta stil bij wie je bent en leer jezelf beter kennen. 5. Doe informatie op hoe je kan ontstressen en pas toe wat bij je hoort. 6. Maak een actieplan op hoe je jouw stress wil aanpakken en zoek hulp wanneer je dat nodig vindt. 7. Neem werk maken van jouw mentale gezondheid als dagelijks nieuw gedrag aan en groei in deze goede gewoonte. 8. Zie jouw mentale gezondheid bewaken als een levenswerk. … en waar het eigenlijk allemaal om draait! Elke mens is geboren met een drang voor vrije ontplooiing en is nieuwsgierig volgens eigen persoonlijke kenmerken. Elke mens heeft nood aan erkenning, gewaardeerd en geliefd worden en zoekt een innerlijk veilig gevoel (Jaak Panksepp (2004), het zoeksysteem). Wanneer deze noden onvoldoende in je leven naar voor komen, creëer je tekorten en een leeg gevoel binnenin je en stress neemt dan de bovenhand. Jouw intuïtie is een natuurlijk instrument die jou kan duidelijk maken of je leeft naar jouw persoonlijke noden. Wat goed voelt, maakt je duidelijk dat je er meer van nodig hebt en wat niet goed voelt vermijd je best zoveel mogelijk. Aanhoudende stress betekent dus dat je nog werk moet maken van waar je echt nood aan hebt. Zie het leven als een uitdaging voor persoonlijke ontplooiing! Neem de kans om je als uniek en gelijkwaardig mens voor te bewegen en neem ervaringen mee als levenswijsheid. Vergeef jezelf, bekijk de vijand als een anders bewuste en geef jezelf nieuwe kansen! Jouw mentale en fysieke gezondheid zullen er gegarandeerd op vooruit gaan! #dekrachtinbewustworden #debelangrijksterelatieinjelevenisdiemetjezelf Nood aan persoonlijke begeleiding, boek dan een coaching bij zelfontplooiing. We maken er dan samen werk van. Ik kijk er alvast naar uit om jou als unieke mens te ontdekken!
door Ruth Lifecoach 12 mei, 2022
Zorgen voor jezelf…al eens bij stilgestaan hoe belangrijk dit is? Als gezondheidswerker zie ik vaak voorbeelden van een tekort aan zelfzorg, velen staan er amper bij stil hoe noodzakelijk dit is om je gezondheid te bewaren. Dit baart me zorgen! Wanneer je onvoldoende voor jezelf zorgt, keert dit zonder twijfel op een of andere manier naar je terug, lichamelijk, mentaal, sociaal en/of spiritueel. Zie wat er mis loopt als een boodschap om beter voor jezelf te zorgen! Jij als individu bezit grenzen in het geven van energie en die grenzen leren aanvoelen is je hele leven belangrijk. Balans vinden is hierbij ‘een kunst’ voor het invullen van universele noden maar ook persoonsgebonden noden. Externe factoren, zoals milieuvervuiling, ongezonde voeding, mentale stress en lichamelijk overbelasting zorgen al voor extra uitdaging in je gezondheid bewaren, en je lichaam kent hierbij al vele aanpassingen om het te verdedigen, maar je lichaam heeft jouw inzet ook daadwerkelijk nodig. Als je een goede zelfzorg kent, help je jouw gezondheid mee te bewaren. Je hebt zelf een grote verantwoordelijk over jouw lichaam en geest, je lichaam dient jou en jij hoort het goed te verzorgen! Jij en niemand anders leeft in je hoofd, dus het is aan jou om rust te vinden in je gedachten. Jij bent de expert van jouw behoeften, en je bewustzijn en bewustwording zijn de sleutels tot het continu bewaken van het proces. Je lichaam is een geheel van miljarden sublieme cellen die uniek werk verrichten waardoor jij een levend wezen bent, alle cellen doen dit helemaal automatisch en weten exact wat te doen om je lichaam continu bij te sturen. Het heeft zelf genezende capaciteiten, denk maar eens aan hoe een wonde vanzelf kan genezen en hoe een verkoudheid na een tijd vanzelf kan overgaan. Bij ziekte is zelfzorg extra belangrijk om het genezingsproces te ondersteunen. Bij chronische ziekte kan je door goede zelfzorg heel wat herwinnen van je gezondheid. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe uniek de werking van het lichaam is, hoe meer je er over te weten komt hoe bewuster je hier van kan worden. Dat je lichaam dit 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 onophoudelijk voor je doet, heel je leven lang, is een wonder, wees daar ook dankbaar voor en bekijk dit niet als vanzelfsprekend! Dit unieke fenomeen kent ook grenzen, je lichaam heeft noden zodat het goed kan blijven functioneren. Er is grote behoefte aan balans in geven en nemen. Jouw lichaam/jouw miljarden cellen heeft/hebben behoefte aan… …Voldoende lichamelijke verzorging, zoals gezonde voeding/drinken, zonlicht, kwalitatieve slaap, balans in voldoende bewegen en voldoende rust, lichamelijke hygiëne, voldoende ontspanning en plezier,… …Voldoende mentale verzorging, zoals mindful leven(hier en nu), rust in je hoofd, reflecteren, lachen, verwonderd zijn, bewonderen,... …Voldoende sociale verzorging door gezonde/positieve relaties te onderhouden en negatieve relaties zoveel mogelijk te vermijden. …Voldoende spirituele verzorging door de weg naar zelfwaardering heel ernstig te nemen, het leven te zien als een kans voor zelfontplooiing, levensdoelen en waarden na te streven, jezelf te zien als een gelijkwaardig individu,… Het leven is niet vanzelfsprekend, jouw lichamelijk vermogen ook niet! Ik kan het niet voldoende benadrukken, neem je verantwoordelijkheid! Wie bots met gezondheidsproblemen, ongelukkig in het leven staat, mist een of meerdere vormen van goede zelfzorg! Leven hoort een continu proces van het vinden en herwinnen van balans te zijn, jouw bewustzijn zet aan tot bewustwording hierin. Je emotionele vermogen vertelt jou wat goed voelt en wat niet. Volg je buikgevoel hierin!  Doe kennis op van wat een lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Neem dit ernstig, ontdek wat jij echt nodig hebt en je gezondheid en kwaliteit van leven zullen verbeteren! Heb je een duwtje nodig om jouw zelfzorg meer te vinden, contacteer me dan voor een afspraak!
door Ruth Lifecoach 06 apr., 2022
Bewuster leven vergt oefening, we dwalen allemaal van nature in gedachten af. Dagdromen heeft zelfs zijn voordelen bewezen, het laadt onze energie even op om dan weer door te gaan.  Het is dus ook goed om alles even te laten zijn zonder controle te willen nemen. Bewuster gaan leven brengt wel de keuze je bewuster te worden van alles wat in je leeft en buiten je leeft. Je voelt hierdoor steeds meer aan wat er bij jou hoort en wat niet bij jou hoort. Hierin ligt de kracht om je leven meer vorm te geven naar waar je echt voor kiest. Het leven is een aaneensluiting van keuzes maken, maak je ze automatisch dan denk je er weinig bij na, maak je de keuze bewust dan neem je het roer meer en meer over van jouw leven. Van geboorte af worden we beïnvloed en word je uitgedaagd in het omgaan met deze invloeden. De diepste kern in jou verandert nooit, de ingesteldheden er tegenover kunnen wel veranderen. De essentiële vragen hierbij zijn hoe je het leven bekijkt, hoe je jezelf bekijkt en waar je naar toe wilt met jouw leven? Stel jezelf eens de cruciale vraag, ‘ wat als ik later op mijn sterfbed lig, zal ik dan tevreden zijn met het leven die ik heb gehad?’ Voel je jou minderwaardig, stel je dan eens de vraag hoe dat komt en welke ingesteldheden je hierin kunt bijschaven. Niemand heeft het recht jou met een minderwaardigheidscomplex op te zadelen! Bewust worden, dat is een keuze jouw pure zijn te gaan erkennen en herkennen. Je waarde voor jezelf te gaan opwaarderen, ongeacht jouw achtergrond en ervaringen. Een keuze die niet alleen voor jezelf goed is maar ook voor iedereen die je liefhebt. Bewust levende mensen met een doel(en) voor ogen zijn aantrekkelijk, zijn gelukkiger en ondervinden veel meer zingeving en verbondenheid. Hierdoor vervul je jouw leven ook beter op lichamelijk, mentaal, sociaal en spiritueel vlak en kent dit grote voordelen voor je totale gezondheid! Ik vermeldde het al in vorige blog, het leven is niet vanzelfsprekend! Neem het leven aan als een kans voor bewuste ontplooiing! Word je bewuster van wie je bent(puur), wat jou drijft en wat je wilt beleven. Weet je niet goed hoe je aan de slag gaat met dit alles, dan help ik je als coach heel graag op weg. Doe je het liever alleen, dan wens ik je heel veel succes, geniet van het proces!
door Ruth Lifecoach 30 mrt., 2022
Wist je dat emoties beleven bij de essentie van het leven hoort, en dat het zo belangrijk is je emoties te erkennen, ze te leren herkennen, er over te reflecteren en er besluiten uit te trekken om persoonsgebonden groei meer mogelijk te maken, waardoor alles innerlijk en rondom jou veel beter kan worden. Emoties zijn boodschappen, ze willen je waardevolle dingen bijbrengen. Bij onvoldoende erkenning en regulering ontstaan disbalansen onder de vorm van een tekort aan zingeving, gezondheidsproblemen, sociale conflicten en het gevoel van onverbondenheid met het leven. Ik wil elke mens inspireren om emotionele zelfontplooiing als levensdoel heel actief te gaan benutten, met als doel elke unieke mens een duwtje in de rug te geven naar een waardevoller en meer verbonden leven. Hoe meer mensen zichzelf erkennen in hun krachtige uniciteit en zichzelf vrijuit ontplooien, hoe mooier de mensheid wordt. Hierbij hebben we allemaal één grote uitdaging in het leven en dat is leren omgaan met onze emoties, zonder emoties zou ons leven niets waard zijn, doch lijkt het leven met emoties soms hartverscheurend en pijnlijk. Maar emoties zijn van nature in het leven geroepen om ons een boodschap bij te brengen, aanmoedigend of waarschuwend. Emoties erkennen en het bestaan ervan aanvaarden als richting of bewustmaking in ons leven is dus belangrijk!  Het vermogen emoties te kunnen beleven, brengt belangrijke levenslessen voor persoonlijke groei met zich mee. Lessen als eigenwaarde, in je eigen kracht staan, zelfontplooiing, liefde ervaren, creativiteit, waardevolle relaties opbouwen, het verwerken van trauma, begrip en medeleven kunnen tonen voor anderen, enz.. Emoties aanvoelen en leren reguleren zijn hierbij de voelsprieten voor een waardevoller bestaan. Wanneer iets goed aanvoelt, worden we aangemoedigd tot meer, maar wanneer iets ongemakkelijk/slecht aanvoelt, worden we geconfronteerd met onze kwetsbaarheid en doet dit ons nadenken. Het ervaren van ongemakkelijke emoties eindigt al te vaak in een innerlijk aanhoudend conflict. Emoties beïnvloeden ons dagelijks bestaan, ze kunnen je innerlijk blokkeren, je gezondheid kan er door verzwakken en overmatige stress kan uiteindelijk ook ziekten doen aanhouden, relaties komen onder druk te staan, enz… Je kan je door emoties enorm overladen voelen en zo verdwalen in het dagelijkse nut van het leven waardoor je bestaan verblindend zwaar lijkt en je geen kansen meer onderneemt. Je komt terecht in een vicieuze cirkel waar je niet lijkt uit te raken. Balans vinden in emotionele beleving is heel belangrijk in het leven, bewustwording is hierin een heel belangrijke schakel! Het limbisch systeem in je hersenen bevat mogelijkheden die jou intuïtief richtingen aan doet voelen voor wat belangrijk is in jouw/jullie leven. Die richtingen leren aanvoelen is een essentiële vaardigheid die je onder de knie kan krijgen om zo doorheen het leven te leren balanceren. Het leven is geen vanzelfsprekendheid en te mooi om te verspillen aan onzin, het leven daagt ons uit tot persoonsgebonden en relationele ontplooiing. Leven vanuit zelfontplooiing en het opbouwen van waardevolle relaties, brengt niet alleen schoonheid in jouw leefwereld, het is een unieke kans om jouw leven voluit te (be)leven, het helpt jou te balanceren op alle domeinen(*) waarin je leeft en het verbetert jouw totale gezondheid! Emoties leren erkennen en de boodschap ervan leren begrijpen helpt jou goede keuzes te maken op jouw levenspad. Wil je meer te weten komen over hoe je jouw persoonsgebonden ontplooiing meer vorm kan geven of wil je jouw balans herwinnen op één of meerdere levensdomeinen? Contacteer me dan voor een afspraak. (*) Je leeft op vier domeinen (1) Lichamelijk, (2)Mentaal,(3) Sociaal, (4)Spiritueel(= zingeving en verbondenheid).
Meer posts
Share by: